Raahen satama ottaa hyödyn irti digitalisaatiosta

Verkostokarttoja, aluerajauksia, pistepilvitiedostoja väylistä ja vedenalaisista rakenteista – sataman päivittäisessä työssä käytössä oleva tietomäärä on valtava ja moninainen. Sataman alueella toimivien yritysten, Raahen Energian ja SSAB:n, sekä Raahen kaupungin omat arkistot sisältävät lisäksi paljon omaisuustietoa, jota tarvitaan eri toiminnoissa. Miten tiedon jakaminen ja hyödyntäminen hoidetaan parhaiten?

Vastatakseen tähän kysymykseen Raahen satama aloitti tänä vuonna sataman digitoinnin VRT Finlandin kanssa. Projektissa digitoidaan ensin koko sataman alue merenpohjasta maan päälle. VRT on mitannut vesirakenteet monikeilainkaikuluotaimella ja laserilla, maanpäälliset alueet on kuvattu dronella. Näin aikaansaatu malli on käytettävissä verkkopalvelu GISGROssa, jolloin sitä pystytään hyödyntämään helposti verkkoselaimen kautta.

GISGROon digitoidaan myös muuta omaisuustietoa. Perinteinen sataman tietopankki kattaa laajan valikoiman digitaalisia ja paperisia arkistoja sekä työntekijöiden hiljaista tietoa. GISGROon luodun digitaalisen kaksosen avulla kaikki tieto saadaan samalle alustalle, paikkatietoon sidottuna. Myös reaaliaikaista sensoritietoa voidaan integroida verkkopalveluun, esimerkiksi sataman liikenneoperaatioiden tehostamiseksi. Tämä tarkoittaa vähemmän tiedon etsimistä eri järjestelmistä, mutta enemmän tiedon hyödyntämistä viisaassa omaisuudenhallinnassa ja sataman päivittäisessä työssä!

Järjestelmä yhdistää erinomaisesti tiedon sataman maanpäällisestä ja vedenalaisesta omaisuudesta.

Ilkka Harju, satamainsinööri, Raahen satama

port of raahe

Raahen Satama on kehittyvä ja kasvava, Perämeren toiseksi suurin ja yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä satamista. Vuosittainen tavaraliikenteen määrä on noin 5–6 milj. tonnia. Satama on helposti saavutettavissa, sen takaa sijainti valtatie kahdeksan läheisyydessä sekä rautatie perille satamaan saakka.

Raahen satamassa on kaksi satamanosaa; Lapaluoto, joka hoitaa pääosin kaupallisia laivauksia, mm. projektikuljetukset ja sahatavaran sekä SSAB, joka hoitaa pääosin omien terästuotteiden laivaukset. Suuret tehtaalle saapuvat raaka-aine bulk-laivaukset hoituvat pääosin syväsataman kautta.

Sataman kautta kulkee erilaisia raaka-aineita ja irtolasteja sekä terästä, sahatavaraa, kontteja ja projektiluontoisia laivauksia. Yrityksille satama tarjoaa kontitus- ja varastointipalveluita ja satamassa on myös vuonna 2018 valmistunut roro-ramppi tukemassa yksikköliikennettä.

port of raahe logo

Kiinnostuitko palveluistamme? Ota yhteyttä!

Karri Kolehmainen & Ville Mäkeläinen

Myynti ja asiakkuudet

Karri Koistinen

+358 40 0604927

karri@vrt.fi

 

 

Ville Mäkeläinen

+358 44 513 2222

ville@vrt.fi

 

Etsitkö jotakuta muuta? Katso kaikki Yhteystiedot.